Tanévnyitónk alkalmából sok szeretettel köszöntöm iskolánk valamennyi pedagógusát és tanulóját, a szülőket, vendégeinket és beiskolázási körzetünk településeinek vezetőit!

Utoljára, ebben a formában az évzárón találkoztunk. Azóta bizonyára mindenkinek rengeteg szép nyári élménye született, melyekhez reményeim szerint iskolánk is hozzájárult, hiszen két napközis táborban és egy robotika táborban összesen 55 tanulónak biztosítottunk hasznos programokat és kellemes időtöltést.  További 70 diákunk vett részt a betyár táborban és a foci táborokban, amelyek szintén emlékezetesek voltak számotokra. Nem könnyű megválni ennyi jó kalandtól, tudom. Ezért tesszük mi is kellemesebbé az évkezdést számotokra. A hagyományos tanévnyitó után osztályfőnökeiteknek mondhatjátok el élményeiteket, majd tíz órától Kovácsovics Frizsina tanévnyitó koncertjére megyünk a Faluházba.

Adunk lehetőséget az élményszerzésre a közeljövőben is. Szeptember 17-től 20-ig a hetedik osztályosok a szlovák Tátrában vehetnek részt egy tanulmányúton „Rákoczi nyomán”. Ez a sikeres Határtalanul pályázatunknak köszönhető, melyre több mint két millió forint támogatást kaptunk a társiskolánkkal közösen. Ezt követő héten, szintén pályázati keretből a hatodik osztályosok egy hetes erdei iskolában vesznek részt a Vértesben. Harmadik, negyedik, ötödik osztályosaink ingyenesen utazhatnak a Győri Mobility robotika programjára az ősz folyamán.

Amikor az évnyitót tervezzük, rendszerint azt gondoljuk mi tanárok is, hogy nincs mit ünnepeljünk még, hiszen csak most kezdjük meg a munkát. Ma mégis felül kell bíráljam ezt a véleményünket, mert van okunk az ünnepelésre. Először is kereken 90 éve épült iskolánk felsős épülete. Ez alatt az idő alatt óriási fejlődésen ment át az intézmény. Én főleg az elmúlt 20 évről tudok beszámolni, amióta igazgató vagyok. 98-ról 183-ra nőtt a tanulói átlaglétszámunk. 11 pedagógus státusz helyett 18,5 áll rendelkezésünkre a hatékony és eredményes oktatás érdekében. És ünneplésre ad okot az is, hogy – az országot jellemző óriási tanárhiány ellenére – ezeket az álláshelyeket mind be is tudtuk tölteni, a nyugdíjba vonuló kollégák helyére is sikerült újakat találni. Így teljes létszámmal, kiváló szakosellátottsággal indítjuk a tanévet.

Ünneplésre ad okot az is, hogy a nyáron több pozitív változás történt az épületeinket illetően. Az alsóban az összes tantermet, valamint mindkét épületünkben a folyosót és a lépcsőházat is ki  tudtuk festetni. Két új 4K-s kivetítőt kaptunk. Ebből egyet az alsóban, egyet pedig a felsőben szereltünk fel. Igazán hangulatos őszi díszletbe öltöztetett termekkel, aulával várunk benneteket. És talán reggel már személyesen is láttátok az alsós udvar rendkívül kreatív díszletét, amiért már sok elismerést kaptunk a szülőktől. Ezeket köszönjük, hiszen a pozitív megerősítésre nekünk is szükségünk van, hogy jó kedvvel és bizakodással tudjunk újabb feladatokba kezdeni, vagy a régi eredményes munkát folytatni. Ezúton bíztatom is Önöket kövessék az iskola honlapját (sarkanysuli.hu) és a facebook oldalát, ezen sok információt teszünk közzé. Lájkolják és osszák meg jó híreinket, eredményeinket, hogy ezeket minél többen megismerhessék. Köszönjük minden támogatónknak, aki kisebb vagy nagyobb összeggel, munkájával hozzájárult környezetünk szebbé tételéhez! A községi önkormányzatokon kívül szeretném kiemelni a Szülői Munkaközösség és a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását. Nagyon köszönöm az iskola minden dolgozójának a hetekig tartó előkészítő munkáját!

Ünneplésre ad okot az is, hogy 19 első osztályos tanulót köszönthetünk ma a tanévnyitón, akik most megmutatják mindannyiunknak, hogy milyen bátrak, ügyesek, iskolára érettek.

Gondolom a többség már izgatottan várja milyen változások lesznek az előző tanévhez képest. Ehhez előszőr is szeretném bemutatni új kolléganőnket, Pisch Katalin tanítónőt, aki már két évet a Móri Petőfi Sándor Általános Iskolában dolgozott és matematika műveltségi területes diplomáját alkalmazva főleg felsős matematikát tanított. Májusban a móri iskolában sikeres minősítő vizsgát tett. Nagyon örülünk, hogy a kolléganő elfogadta meghívásunkat és ettől a tanévtől iskolánk tantestületét erősíti. Változás még, hogy GYES-ről visszatért Horváth-Gál Zsófia tanárnőnk, de a megüresedett álláshelyek egyikén meg tudtuk tartani Vörös Éva kolléganőnket is, aki ettől a tanévtől kezdve végre nemcsak a német, hanem a magyar szakos diplomáját is tudja hasznosítani iskolánkban. Ezen kívül még egy új kolléganőt kell megemlítenem, ő Horváth Éva tanárnő, aki óraadóként fogja a 8. évfolyamosoknak a biológiát tanítani.

 Az elsősök osztályfőnöke Buda-Rácz Éva, a negyedikeseké Krichó Krisztina, az ötödikeseké Mór Mária tanárnő lesz. A többi osztály vezetője nem változott. Megmaradt a 8. évfolyamon az osztálybontás. Az ötödik évfolyamon az előző tanévhez képest még több tantárgyi bontást alkalmazunk, így összesen 20 plusz órát tettünk ennek az évfolyamnak a délelőtti óráihoz. Nagy eredmény, hogy az egyre csökkenő órakeretek mellett meg tudtuk tartani a 6 napközis, illetve tanulószobai csoportunkat. Ebből 3-3 lesz az alsóban, illetve a felsőben. Októbertől újra indulnak a pályázati keretből finanszírozott szakkörök is. Folytatódik az EU-s pályázatból támogatott digitális oktatási projektünk, a LEGO eszközökkel támogatott tanórák, a tanulói tabletek alkalmazása tanórákon és a robotika.

Mától lehet kérni étkezést és napközit is. Az étkezési igényeket most rögtön a tanévnyitó után fogjuk felmérni. Az iskolajáratok indulási ideje megegyezik a tavalyival.

Végül pedig szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy az év végi ünneplésre a tanév során elért eredményeink tükrében lesz okunk. Ehhez pedig szükséges, hogy az egész tanéven keresztül kitartóan dolgozzunk, tanuljunk. Harry Lorayne szavait ajánlom a figyelmetekbe: „Egy gödör ásását leszámítva, kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni.”

Mindenkinek eredményes, jó hangulatú tanévet kívánok!

Molnár Gábor zenés-énekes produkcióval zárta az ünnepséget.

Másfél évtizedes hagyományunknak megfelelően minden elsősünk „schulbeginn tölcsért” kapott ajándékba.