Nyelvi tanulmányutak

Iskolánkból anyagi lehetőségeink függvényében tanulmányutakat szervezünk német nyelvterületre. Ezek lehetnek egy naposak vagy egy hetesek. Az egy napos utakat elsősorban Bécsbe, vagy egy közeli osztrák városba szervezzük. Célunk az ottani nevezetességek, a földrajzi környezet és a néphagyományok megismerése valamint a német nyelv anyanyelvi környezetben való gyakorlása. Az egy napos utazást más-más évszakban szervezzük. Így változatosabb képet kapunk a városról (fővárosról), illetve más-más ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat ismerhetünk meg (advent-karácsony, pünkösd). Ezeken az utakon lehetőség nyílik rövidebb társalgásra és a német köznyelv használatára (vásárlás, jegyvétel, stb.)

Az egy hetes tanulmányutakat Ausztriába vagy Németországba szervezzük. A legfőbb cél a nyelvgyakorlás és a földrajzi környezet megismerése. Minden alkalommal felvesszük a kapcsolatot egy ottani iskolával és ellátogatunk a gyerekek közé.

Eddigi egy hetes tanulmányútjaink:

 

2008. május: Schladming-Dachstein (Ausztria)

 

2009. május Bajorország (Németország)

 

2010. június Bécsi medence (Ausztria)

 

Becs ORF

Ezt a tanulmányutat a TÁMOP 3.1.4 pályázat keretében valósítottuk meg. Korábbi nyelvi táborainkat a Bakonysárkányi Német Kisebbségi Önkormányzat részben támogatta.

 

2011-ben Graz környékére utaztunk, hogy anyanyelvi környezetben gyakoroljuk a német nyelvet, megismerjük e tájegység természetföldrajzát, kulturális hagyományait. A tanulmányút május 30-tól június 3-ig tartott. A tábort a Bakonysárkányi Német Kisebbségi Önkormányzat és Bakonysárkány Község Önkormányzata is támogatta.

 

Svájci tanulmányút 2012

 

Nyelvi tanulmányút Bécs, 2013 (cikk archívumban)

 

Nyelvi tanulmányút Graz környéke, 2014 (cikk archívumban)

 

Nyelvi tanulmányút Schladming, 2015 (naponkénti beszámoló archívumban)