A mesemondó versenyen Székely Emese tanítónő, a program főszervezője köszöntötte a megjelenteket.

„Szeretettel köszöntelek benneteket, kedves pedagógusok, szülők és gyermekek! Örülünk, hogy ismét felkerekedtetek, és egy zsúfolt tanítási héten ellátogattatok hozzánk mesét mondani, hallgatni, nemcsak helyből, hanem Szilből, Szilsárkányból és Bősárkányból is. Most vagytok itt 17. alkalommal, igy aztán, amikor elkezdődött a sárkányok mesemondó találkozója még egyikőtök sem született meg. Pedig nem is volt az olyan régen. Mert mi 17 esztendő a mesék végtelen korához mérten?

A gyerekek rajzkiállítása fölött nem áll felirat. Azt gondoltuk, hogy aki ránéz, azonnal fogja tudni, kiről is szól. Vállára omló hullámos haja, remekbe szabott orra, babérkoszorúja vagy koronája, itt-ott még álruhája is elárulja, hogy különösen szeretett és sokat emlegetett Mátyás királyunkról van szó, aki éppen 575 éve született Kolozsváron.

A másik kerek évforduló pedig az 560 év. Pontosan ennyi éve koronázták meg igazságosságáról híres királyunkat. Hogy aztán a Duna jegén dobálták-e a koronát, vagy éppen egy ráérően arra repkedő táltos galambra bízták-e, én nem tudom. Talán kiderül a meséitekből….

Ha Mátyás király máig is élne, és soha meg nem halt volna, az a kilenc-tíz emberöltőnyi idő sem lett volna elegendő, hogy megtörténjen vele az a sok kaland, amit népköltészetünk neki tulajdonít. Dárius kincse sem fedezte volna azt a rengeteg zacskó aranyat, amit szétosztott a szegények, meg az arra érdemesek között. És bizony, az összes okos leányt sem vehette feleségül, mert az még egy királynak sem állt volna jól. De megajándékozott bennünket, az utókort, megszámlálhatatlan mesével, mondával, történettel. Későbbi mesealkotóink felhasználták történeteit, szereplőit és új meséket írtak belőlük. Így járt az aranyszőrű bárány is, aki még Mátyásnál kezdte pályafutását, de Benedek Elek varázstollánál kötött ki. És hogy mi is történt vele az igazmondó juhász óta, megtudhatjátok iskolánk tánccsoportjának előadásából. A gyerekeket Molnár Gábor tanító bácsi győzte meg arról, hogy érdemes a mesét nem csak hallgatni, mondani, de eltáncolni is.”

Ezt követően korcsoportonként került sor a mesemondó versenyre, melyen hagyományosan három iskola tanulói vettek részt: Bakonysárkány, Bősárkány, Szil/Szilsárkány.

A zsűri nagyon megdicsérte a versenyzőket, mindenki kapott egy emléklapot, melyet Rumán Sándor tanár úr tervezett. A résztvevők nagy örömére minden mesemondó egy csodálatosan szép kerámia bárányt is kapott ajándékba, melyet Székely Emese tanítónő készített az alsós munkaközösség támogatásával.

A legjobbak oklevélben és könyvjutalomban részesültek.

1-2. osztályos korcsoport, zsűri tagjai: Buda Rácz Éva-Krichó Krisztina

1.helyezett (megosztott): Szabó Ingrid, Szil és Szabó Zoltán Imre, Bősárkány

2.helyezett Presutti Márk, Szil

3.helyezett Lanczendorfer Regina, Bakonysárkány

Különdíj: Pozsgai Vince, Szil

3-4. osztályos korcsoport, zsűri tagjai: Sinkoviczné Varga Márta, Szroghné Patvaros Zsuzsanna

1.helyezett: Egri Noel, Bakonysárkány

2.helyezett (megosztott): Varga Ádám, Bakonysárkány és Vetró Márk, Bősárkány

3.helyezett (megosztott): Lenzsér Panna, Bősárkány és Molnár Dorka, Bakonysárkány

5-8. osztályos korcsoport, zsűri tagjai: Szabó Magdolna, Obertol Éva

1.helyezett (megosztott): Joó Emma és Horváth Levente, Bősárkány

2.helyezett (megosztott): Molnár Rebeka, Bakonysárkány és Horváth Csaba, Szil

3.helyezett: Szöllősi Zolta Alex, Szil

Különdíj: Lidi Patrícia, Bősárkány

Gratulálunk az eredményekhez!

A mesemondó találkozóra hetek óta készültek a szereplők és a versenyzők. Zsebő Bence 8. osztályos tanulónkat is megihlette a program, de ő nem mesét tanult, hanem mesét írt. Ide kattintva olvashatja el a mesét.