ISKOLA-ÓVODA ÁTADÁS

Április 16-án ünnepélyes keretek között vettük át a felújított és kibővített általános iskolát, óvodát. Az avató ünnepségen Keleti György, országgyűlési képviselő, Pölöskei József a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, valamint Weilandits István  polgármester mondott beszédet.

 

 

Az óvodások - Schmidt Gyöngyi óvónő vezetésével - német nemzetiségi tánccal köszöntötték a jelen lévőket. Krausz Berta szavalata után Kiss Krisztina elénekelte az Elvágyódás című dalt, melyet Tamaskovics Anikó tanárnő zongorán kísért. Az iskola kórusa „Tavaszköszöntő”-t énekelt. Molnár Gábor tanár úr és csoportja Dél-Alföldi táncokat mutatott be.

Az épület megáldása után a kivitelező átadta a jelképes kulcsot, majd átvágták az avató szalagot.

Az ünnepségen részt vevők megtekintették az új épületszárnyat és a felújított, átalakított tantermeket. Többek figyelmét felkeltették a színes, játékos kerámiatáblák, melyek a termek funkcióját jelzik. A táblákat Székely Emese tanítónő készítette iskolánk alkotópadlásán .

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megújult épületben a bakonysárkányi általános iskola és óvoda

A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás iskola-fejlesztési projektje a zárásához közeledik

 

Bakonysárkány, 2010. április 16. – Mintegy 200 gyerek veheti birtokba ma a bakonysárkányi általános iskola és óvoda felújított épületét. A Komárom-Esztergom megyei község tanintézményébe járnak két szomszédos település, Aka és Vérteskethely valamint Felsődobos diákjai és óvodásai is. Az oktatási intézmény felújítására a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás nyert el közel 500 millió forint európai uniós támogatást. Ebből az összegből öt falu – Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Császár, Réde és Súr – általános iskolái újulnak meg.

Bakonysárkány legrégebbi, az 1750-es években épült épületének sokszínű a múltja: működött benne fogadó, volt urasági épület és mozi is, mielőtt az óvoda és az általános iskola alsó tagozatos osztályai ideköltöztek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővítették, javították az épületet, de a mostani felújítás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a kistelepüléseken élő gyerekek is a kor színvonalának megfelelő körülmények között tanulhassanak.

Az iskolafejlesztésre a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) alapfokú nevelési-oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázatán nyert el 471.837.441 forint támogatást a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás (KTKT). A teljes támogatási összegből mintegy 97 millió forint jutott a bakonysárkányi iskola felújítására. A község saját erővel kiegészítve, összességében közel 130 millió forintot költött arra, hogy esélyegyenlőséget biztosítson a kisiskolások és óvodások számára a korszerű tanulás, tanítás feltételeinek megteremtésével.

Az iskolaépület új cserépborítást kapott, a tetőszerkezetet is megerősítették. Az épület belülről is teljes átalakításon esett át. Minden nyílászárót kicseréltek, megújultak a mosdók és a fűtési rendszer is. A felújítás során az iskolát teljes körűen akadálymentesítették.

Bakonysárkányban – a KTKT iskolafejlesztési projektjében résztvevő más településekhez hasonlóan – egy 150 négyzetméteres multifunkcionális termet is kialakítottak, amely testnevelés órák, tömegsport rendezvények és más, közösségi események megtartására alkalmas. A teremhez fiú- és lányöltözők, vizesblokkok tartoznak.

Az eredeti épületet egy 200 négyzetméter alapterületű szárnnyal bővítették, ahol tantermek, egy 25 fős étkező, valamint kiszolgálóhelyiségek – kazánház, tálalókonyha, tanári- és fejlesztő szoba – kaptak helyet.

A most felújított iskolaépület óvodásoknak és alsó tagozatosoknak ad otthont. Bakonysárkányban az elmúlt három évben pályázati és önkormányzati  forrásokból több, mint 60 millió forintot fordítottak a felső tagozatosok iskolaépületének korszerűsítésére is.