A csillagos égbolt, a bolygók mozgása, a Naprendszer minden embert érdekel. Ezzel kapcsolatos megfigyeléseket már nagyon régóta végeznek az emberek. Ugyanakkor mindig egy-egy új kihívás előtt is áll az emberiség e témakörben.

A fizika szakkörösökkel az elmúlt évben sok anyagot gyűjtöttünk a Marsra szállás lehetőségeiről. Sorba vettük a nehézségeket és azok leküzdésének - jelenleg - rendelkezésre álló formáit. Nemrég a harmadik osztályosok egy projekt keretében foglalkoztak a Naprendszerrel.

Mindezeket és a természettudományos tantárgyak tananyagát kiegészítendő hívtuk meg a Mozgó Planetáriumot iskolánkba. Nagyon különleges volt ahogy a hatalmas „előadóterem” egy félgömb alakú sátor formájában „felépült” a tornaterem belsejében. Rendkívül izgalmas volt átbújni a zsilipen és bemenni a sötét, vetítésre alkalmas helyre, majd pedig ismeretterjesztő filmeket nézni. Összesen három csoportban néztük meg az előadásokat a legkisebbektől a legnagyobbakig. A különböző korú diákok más-más előadást tekintettek meg, életkoruknak megfelelően:

Utazás a Naprendszerben

A Hubble Űrteleszkóp

Visszatérés a Holdra

Legyél Te is űrhajós!

Utazás a Tejút középpontjába

 

A program a tanulók számára ingyenes volt.  A megvalósítást támogatta: Vérteskethely Község Önkormányzata és a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Köszönet érte!

Benisné Manner Melinda, int.vez.