MESEPROJEKT HÁROM HÉTEN ÁT

Iskolánk 2. osztályos tanulói, Székely Emese tanítónő vezetésével három héten át a mesékkel foglalkoztak. A projekt záróakkordja volt a nyilvánosság előtt bemutatott dramatizált mesejáték.

 

IMG_6509 IMG_6536

A meseprojekt október 6-tól 28-ig tartott. A délelőtti tanórákat teljesen átszőtte a „mese” téma. Magyar órákon nép- és műmeséket dolgoztak fel, matematika órákon meseszámokkal foglalkoztak, statisztikai összehasonlításokat végeztek. Környezetismeret órákon a mesék tartalmához kapcsolódóan a növény és az állatvilág vizsgálata került előtérbe. Ehhez igazodva gyűjtőmunkát szerveztek, majd csoportosították és kiállították a behozott növényeket. Az ének és a testnevelés órák zenei és mozgásos elemei is a mesék világába varázsolták a gyerekeket.

Délután erdei sétán figyelték meg a mesékben olvasott őszi természet varázslatos világát. Agyagozó szakkörön megformázták a mesefigurákat.

A foglalkozásokon készített produktumokat a projektzárón kiállították. A tanulók mesefüzeteit, a gyerekek által összefűzött mesekönyvet, a „A kis gömböc” és „A soványító palacsinta” agyagfiguráit éppúgy megtekinthették a szülők és a „Sárkány” nevű településről érkező vendégek, mint a puzzle elemekből összerakott meseírókat és egyéb kooperatív munkával készített, csomagolópapírra ragasztott gyermekmunkákat. Összesen 60 rajz ékesítette a Faluházat, melyek többsége „A soványító palacsinta” című mesét ábrázolta tanulóink szemüvegén keresztül.

 

IMG_6532 IMG_6529

 

A 2. osztályosok nagy sikerrel mutatták be Lázár Ervin tanulságos meséjét a palacsinta „soványító hatásáról”. Az előadást még élvezetesebbé tették a zenei betétek, a gyermekek énekei és Molnár Gábor tanító bácsi gitár kísérete. A dramatizált mesejátékot október 28-án délután a Sárkányok Mesemondó Találkozóján láthatták a szülők és a vendégek.

A gyermekek jelzései, az óralátogatások tapasztalatai, valamint a kiállítási produktumok mind azt bizonyítják, hogy a tanulók nemcsak a vendégeknek szereztek kellemes perceket, hanem maguk is nagyon élvezték a projektnapokat.