01 02 03

Iskolánk elkötelezett a nemzetiségi hagyományok ápolásában. A német nyelv magas óraszámú oktatása mellett figyelmet fordítunk a népi kézműves hagyományok átörökítésére is. Köztudott, hogy településünk néhány német nemzetiségű lakosa egykoron foglalkozott fafaragással, famegmunkálással. A háztartásban használatos faeszközök mellett gyakran a gyermekek játékait is saját kezűleg készítették. Ezt a hagyományt szeretné átörökíteni a Német Nemzetiségi Önkormányzat, ezért pályázati keretből a tehetséges tanulók számára famegmunkáló műhelyt szervezett. Ehhez iskolánk adta a szakembert és a helyszínt is. A nyolc fős alkotói csapat változatos munkálatokat végzett az alkotópadláson. Elődeinkhez hasonlóan használati eszközöket: szekér, fatalicska, diótörő, fatálca, továbbá népi játékokat: röppentyű, szöcske, fakard és egyéb hangszereket, zajkeltő eszközöket: zúgattyú, kereplő készítettek. Két foglalkozáson részt vett Láng György népi fafaragó mester, aki a faragott vándorbot elkészítését irányította.

IMG_2607 IMG_2694

IMG_3066 IMG_3074

IMG_2617

A program célja volt, hogy a német nemzetiségi hagyományok iránt érdeklődő tehetséges tanulók fejlődését segítse. A tanulók kreativitására építve, őket folyamatosan munkáltatva fejlesztettük kompetenciáikat. A megvalósítás során a hagyományőrzés mellett a mesterség-szeretetre buzdítottunk, kreativitásra neveltünk. A famunkák készítése lehetővé tette az egyéni kifejezésmód megnyilvánulását, fejlesztette az alkotó fantáziát.

IMG_3079

A műhelymunkák válogatott darabjaiból állandó kiállítás nyílt az iskolában, a gyerekek összes munkáját pedig a május 20-án megrendezésre kerülő Rozmaring Kulturális Napok keretében tekintheti meg a közönség.

Benis István, foglalkozás-vezető