01 02 03

Iskolánk a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve 90 órás komplex tehetséggondozó programot valósít meg ebben a tanévben, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1.000.000  Ft pályázati támogatást biztosított. A program egész tanéven átível és egy szakmai nappal zárul. A műhelymunkák három tevékenység köré csoportosulnak: kerámiakészítés, fafaragás és népi tánc. Az első blokk, a 30 órás agyagozó műhely formájában, nyolc tanuló részvételével valósult meg október elejétől december közepéig.

A hagyományápolás minden időben és minden korosztály számára nagyon fontos feladat. Érdekes tudni, hogy elődeink miként éltek, mivel foglalkoztak, mit használtak, és ezáltal hogyan lettünk mindannyian azzá, akik vagyunk. Ám nem elegendő egyszerűen csak felidézni a múltat, annak jellegzetességeit. A jelenbe kell átmenteni, amit csak lehet. Iskolánk tehetséges tanulói örömmel vállalkoztak arra, hogy hagyományos módszerrel, agyagformázással, mai használati tárgyakat készítenek. Ezeken a tárgyakon valamilyen formában megjelennek német motívumok. Nagyszerű élmény volt a közös munka, ahol együtt dolgozhattak, de mindenki önállóan.

IMG_0248 IMG_0674

IMG_0902 IMG_0654

IMG_0686 IMG_0361

Készült szüretet idéző kerámia falikép, megismerkedtünk a térségünkre jellemző kvircedli mintázókkal, hagyományos, felrakásos módszerrel edények születtek. De, a tél közeledtével, gondoltunk a madarakra is madáretető készítésével, valamint a karácsonyi vendégfogadásra kínálótál, karácsonyfadíszek és betlehemes készítésével.

IMG_2755

A feladat nem volt könnyű, nagyon igénybe vette a gyerekek türelmét, kitartását, de az utolsó foglalkozási napon mindannyian jelezték, hogy örömmel folytatnák a munkát további ötletek megvalósításával.

Székely Emese, foglalkozás vezető, kismesterség oktató