"Harang csendül,

Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma."

Ady Endre: Karácsony


Iskolánk karácsonyi ünnepségét december 16-án óriási érdeklődés mellett tartottuk a Faluházban. Örültünk, hogy a színvonalas műsort sok szülő, nagyszülő és hozzátartozó tekintette meg. A programról az alábbiakban számolunk be.

A résztvevőket Szabó Magdolna tanárnő köszöntötte.

Szeretettel köszöntök mindenkit idei karácsonyi ünnepségünkön. A Föld keresztények lakta területein minden ember ugyanarra gondol a Karácsony szó hallatán: karácsony az örömhír, a békesség, a szeretet ünnepe. Így a naptári év végéhez közeledve megérint mindannyiunkat a karácsony varázsa, ez a titkokkal övezett megható nap, amely nemcsak a kereszténység, hanem a család, a közösség ünnepe is. A karácsonynak mindig aktuális üzenetei vannak: ilyen a szeretet, a törődés, a tisztelet, az egymás iránti türelem, a mások megértésének szándéka, az önzetlenség. Ebben az időszakban többet gondolunk egymásra, másokra. Jól esik segíteni. Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik munkájukkal, adományaikkal hozzájárultak a karácsonyi jótékonysági vásár sikeréhez. A vásár a mai rendezvény alatt is még folyamatosan működik, kérjük, vásárlásukkal támogassák a jótékony célt. A bevételt a gyerekek javára fordítjuk.

Oscar Wilde Boldog Herceg című történetének alapgondolatát is a jószívűség ihlette: részvét a szegények, a nyomorékok, a szerelem áldozatai iránt. Megható képet ad az emberi lélek legbenső csodáiról.

A színdarabot most a Bakonysárkányi Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak előadásában láthattuk. Felkészítő: Szroghné Patvaros Zsuzsa tanárnő.

IMG_2489 IMG_2497

Ezt követően iskolánk tanulói karácsonyi dalokkal, zeneszámokkal tették hangulatossá az ünnepi várakozás pillanatait. Felkészítő Tamaskovics Anikó tanárnő

Először az Adjon Isten jó éjszakát című éneket hallhattuk Paku Bettina 2. osztályos tanuló előadásában, majd magyar és német nyelvű karácsonyi dalokat énekeltek a másodikosok. Utána Heller Barbara és Rakita Boglárka 5. osztályos tanulók énekelték el a Szeleknek élénk szárnyán című dalt.

IMG_2498 IMG_2499

IMG_2502

Tóth Máté zongorán adta elő a Kinyílt a rózsa című darabot, majd Módi Sára Allegrettoját és a Kis karácsonyt. Utána Tóth Kata zongorázta a Hull a hó és Pásztorok, pásztorok című darabokat.

IMG_2503 IMG_2506

A folytatásban a 4. osztályosok furulyán adták elő a Midőn a szűz című dalt, majd az Idvez légy kis Jézuska című ének hangzott el Tóth Kata, Varga Tamara, Egri Bence és Tóth Máté előadásában. Ezután Molnár Rebeka éneklte el a Mennyből az angyalt.

IMG_2509

IMG_2511 IMG_2513

Majd Krieger A-moll menüettje következett és Farkas Ferenc: Saltus Hungaricus című műve. Trombitán előadta Molnár Csanád. Ezután a Fényességes, csillagos éj című éneket adta elő Tóth Máté és Benczik Hanna. Tóth Kata előadásában hallhattuk a Volt egy régi december című dalt, mely a tragikus sorsú cári uralkodó családnak, a Romanovoknak állít emléket.

IMG_2514 IMG_2523

Ezt követően Egri Bence zongorázott. A Mennyből az angyal és Majkapar: Moderato című darabjait adta elő. Őt Varga Tamara követte zongorán Kassai Mária Staccato és Eduard Ebel: Leise rieselt der Schnee című darabjaival. Utána Egri Bence énekelt. A Légy jó mindhalálig című musicalrészlet címe: A szívek melegében.

IMG_2532 IMG_2535

IMG_2537

A regölés téli természetvarázslás jellegű, köszöntő népszokás, leginkább a Dunántúlon fordul elő. Karácsony másnapjától január hatodikáig a regösök (általában fiatal legények) járják a falut, és minden háznál regöséneket énekelnek, majd ezért cserébe ajándékokat kapnak. Ezt a népszokást elevenítették fel a hatodik osztályos fiúk. Utána Gulyás Eszter és Mireider Rebeka 8. osztályos tanulók vidám, könnyed és vicces Karácsonyi rapet mutattak be.

IMG_2541 IMG_2547

Az est zárásaként iskolánk kórusa lépett fel az Egy csillag ragyog, Jöjj, te édes ünnep és a Hóban ébred már az ünnep című darabokkal.

IMG_2553