Advent heteiben az iskola is kicsit átalakul: az épület téli, ünnepi díszbe öltözik, a folyosókat mézeskalács és forrócsokoládé illata lengi be, zeneszó és adventi gyertyagyújtás emlékeztet rá, hogy hamarosan itt az év legszebb ünnepe, a Karácsony.

A régiek is számolták a napokat. Ennek egyik eszköze a Luca szék volt, amit a férfiak Luca napján kezdtek el faragni. De sietni nem szabadott! A széknek pont Karácsony estéjére kellett elkészülnie. Innen származik a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke.”

Rajmi_Luca_szke_nagy

Iskolánk 5. osztályos tanulója, Klenota Rajmond saját Luca széket készített. A részek rögzítése a hagyománynak megfelelően nem szögekkel, hanem faékekkel történ. Rajmi széke nem csupán egy nagy szorgalommal és műgonddal készített érdekesség. A dédszülők és nagyszülők szokásai elevenednek meg benne, ami a közösségben élő hagyományőrzés örömteli példája.

Szabó Magdolna, német nemzetiségi tanár, osztályfőnök

 

„Harang csendül, ének zendül”

Karácsony közeledtével mindenki nagyon készült már az ünnepekre. Nem volt ez másként az iskola alsó tagozatán sem. Felkerültek a karácsonyi díszek a termekben, énekszó hallatszott az osztályokból.

December 16-án az alsósok egy rendhagyó nap keretén belül izgalmas karácsonyi vetélkedőn vettek részt. A diákok vegyes csapatokkal járták a 8 állomást, ahol különböző feladatokban mutathatták meg tudásukat, ügyességüket. A karácsonyi fűszerek kóstolását, a kirakózást, a beöltözést, a mozgásos feladatokat, a rejtvények megoldását nagy kedvvel és lelkesedéssel oldották meg. 2 helyszínen német tudásukra is szükségük volt, például a szavak gyűjtésénél. Míg az eredményeket összesítettük, az udvaron megoszthatták egymással kedvenc állomásukat, élményeiket a versennyel kapcsolatban. Türelmetlenül várták az eredményhirdetést, ahol senki nem maradt jutalom nélkül. Egy-egy tábla csokoládéval, illetve oklevéllel, emléklappal térhettek haza erről a különleges napról.

Krichó Krisztina