A természettudományos és a digitális tehetséggondozást támogató NTP-INNOV-22-0056 pályázat záró programelemeként valósítottuk meg a Kutató Diákok Napját.

Benisné Manner Melinda, igazgatónő bevezetőjében bemutatta a projekt előzményeit, programelemeit és eredményeit.

Mészáros Péter tanár úr látványos fizika showjával alátámasztotta, hogy a természettudományok érdekesek. A bemutatott kísérletek fizikai magyarázatára is figyelmet fordított.

Ezt a tanulók természettudományos bemutatói követték:

Varga Ádám – hőkamera működése.

Hadas Zsigmond – „Itt majdnem minden fekete” természeti megfigyelések.

Láng Máté és Hadas Vilmos – hidrogéncellás autók működése és kipróbálása.

A folytatásban a tanulók robotikai bemutatói következtek:

Tóth Bertalan, Bierbauer Csanád, Nyári Amanda – egyszerű robotikai megoldások.

Molnár Gábor, Tárkányi Viktória – játékos robotika.

Buda Bálint és Egri Noel – országos robotika verseny feladatainak bemutatása.

Varga István tanár úr, az ODT munkatársa már a program kezdetére megérkezett, és miközben a bemutatók zajlottak, a háttérben irányított egy palacsintasütő robotot. A kész finomságokat azután egy másik robot fel is szolgálta a „kiváltságosoknak”. Emellett számos robotika eszközt, modellt, játékot mutatott be, melyeket a gyermekek interaktív formában ki is próbálhattak. (Köszönet István bácsinak a fényképekért is!)

Az előadások sorát Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer zárta, aki prezentációval és az abba ékelt sok-sok TIK-TOK videóval hívta fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A program zárásaként közösen fogyasztottuk el a „tehetség tortáit”.

Köszönet a projekt megvalósításában és a tehetséges diákok támogatásában közreműködő pedagógusoknak: Benisné Manner Melinda és Benis István természettudományok, Székely Márton robotika.